Çok İstasyonlu Barter ( Takas ) Ticareti

Nakit harcamadan ve nakit borçlanmadan istediğiniz her türlü mal ve hizmeti alıp, karşılığını mal ve hizmetinizi hızlı bir şekilde satarak ödeyebilirsiniz. Stoğunuz mu var, düşük kapasiteyle mi çalışıyorsunuz, satış yapamıyor musunuz, yeni müşteriye mi ihtiyacınız var ! Satın stoğunuzu tatile gidin, ev alın, araba alın, istediğinizi alın.. Ya da bir mal veya hizmet alacaksınız, ama para ödemek istemiyorsunuz ! Alın alacağınızı stoğunuzla ödeyin.

1999 yılında dünyada 9 trilyon 448 milyar dolar değerinde barter (takas) ticareti gerçekleştirildi. Bunun 2,5 milyar franklık bölümü İsviçre'de 60.000 barter üyesi firma arasında yapıldı. 1999 yılında dünya ticaretinin % 40'ı barterla yapıldı. 2005 yılında bu oranın % 65'e ulaşması bekleniyor. Batıda bu oran her yıl %10 artıyor. Doğuda istatistikler yeterli olmasa da ticaretin büyük bir kısmının barterla yapıldığı biliniyor. Sadece Amerika'da 300.000 firma bu sistemi kullanıyor. Goodyear, Levi's, General Motors, 3M, United Airlines, Pfizer, Caterpıllar, Chrysler, Hilton barter ticaretini kullanan şirketlerden sadece birkaçı.

Taş devrinden bu yana insanlar bir şeylere sahip oldu, üretti ve tüketti. Para denilen canavar icat edilene kadar ticaret hayatı birebir takasla devam etti. Birebir takasa alışmış olan insanlar, bir süre sonra ürününe karşı daha az mal alabildiğini farketti. Dünyadaki insan nüfusunda ani bir artış olmamıştı, imal edilen mallar herkese yetecek kadardı. Yine de mali krizler ortaya çıkıyordu. Bu krizlerin sebepleri neydi ? Yoksa para mı krizleri yaratıyordu ? Fiyatlar sürekli artıyor, faizler yükseliyordu. İnsanlar paranın sahtesini yaparken, para da insanların sahtelerini yaratmaya başladı. Maliyetlerin artmasına sebep paranın kendisiydi. Hızla gelişen teknoloji birebir takası imkansız hale getirdi ve ticaretin büyük bir kısmı parayla yapıldı.

Globalleşen dünyada yatırım olanaklarının artması ile birlikte sermayenin sürekli yer değiştirmesi paraçok pahalı hale getirdi. Üretim maliyetleri birbirine yaklaşmaya başladı. Bunun sonucunda takas ticareti yeniden keşfedildi fakat birebir takas değil, bilgisayarlar sayesinde çok istasyonlu takas keşfedildi. Rusya gibi ülkelerde paranın olmamasından; Almanya, İsviçre, Amerika gibi ülkelerde ise paranın maliyetini düşürdüğü için barter ticareti hızla gelişti.

Gelişmekte olan ülkelerde ardarda gelen krizler, artan kredi faizleri .. takasın önünü açtı. Para çok değerli ve kimse cebindeki parayı vermek istemiyor. Herkesin istediği vadeli almak, peşin satmak. Çok istasyonlu barter ticareti işte burada ortaya çıkıyor. Stoğunuzu satıyor ve karşılığında istediğinizi alıyorsunuz; ister hammadde, ister makina, ister tatil, ister uçak bileti...

Barterda ilk adım talep ve talebe göre arz. İlk olarak alacak bir mal veya hizmet bulup, ikinci adımda malınızı arzediyorsunuz. Malınız satıldığı anda alımınızı yapıyorsunuz. İşlem sırası olarak hemen satın alım yapmak istiyorsanız, alış miktarı kadar banka teminat mektubu gerekiyor. Teminat mektubuyla bir mal alırsanız 12 ay içinde malınızı satmak durumundasınız. Malınızı sattığınız anda teminat çözülüyor. Malınız satılmadı farzedelim, 12 ay faizsiz kredi kullanmış ve paranızı bağlamamış olursunuz. Diğer önemli bir nokta da; şu ana kadar barterla arz edilip satılamayan bir mal görülmemiş olduğudur ! Fiyat ve kalite orantısı olduğu sürece satışta hiçbir sorun olmayacaktır. Para vermeden mal almak her zaman caziptir. Bu şekilde insanlar para verecekleri zaman pahalı gelen ürünleri de alıyorlar. Kredi kartı kullanımının fazla olması da aynı psikolojik sebepten olsa gerek. Ama bir de faizsiz olsa ! İstanbul'da Hal'de barter sistemine üye olan bir işyerinde çalışan işçi; insanlar sanki bedavaya veriyormuşuz gibi alıyorlar, diyor.

Türkiye'de yaşanan krizle birlikte şirketler batıyor, ticari hayat durmuş durumda, kimse cebindeki parayı kaptırmak istemiyor. Mal satılamıyor. Piyasaların çözülmesi, şirketlerin kurtuluşu barterdadır. Kalite artışı, kaliteli hizmet barterla olacaktır.

Türkiye barterla 1995 yılında tanıştı. Halen EG-Bartering, İhlas Barter, Net Barter şirketleri faaliyetlerini sürdürmekteler. Barter sistemine dahil olmak için bir barter şirketine üye olmak ve bir smart-card almak gerekiyor. Bu şirketler bilgi iletişim şirketleri olarak faaliyet gösteriyorlar. Barter şirketlerinde ticaret hayatında danışmanlık da alabiliyorsunuz. Üye olduğunuz anda çok önemli bir bilgiye kavuşuyorsunuz ! Barter sistemine önceden girilmiş tüm mal ve hizmet taleplerini görebiliyorsunuz ! Bu tür bir istatistiki bilgi şirketler için hayati bir değer ifade ediyor çünkü ülkemizde başka hiçbir yerde böyle bir istatistik yok ! Kim ne zaman ne istemiş, ne kadar, hangi fiyattan almış / almamış elinizin altında. Malımı satamıyorum, müşteri yok demeyin ! İşte müşteri !

Sistem garanti altında. Spekülatif talepleri engellemek için talepleri barter şirketinin müşteri danışmanları bilgisayara giriyor. Tüm ticari kurallar burada da geçerli. Malın kalitesine, fiyatına, teslimine barter şirketi karışmıyor. Ama mal alırken veya satarken şirket hakkında bilgi sorabilir, karşılık garantisi isteyebilirsiniz.

Malınızı sistemde arz ettiğiniz anda tüm üyeler görüyor. Bununla birlikte pazarlama giderlerinizi azaltır, bedavaya reklam yapar ve zahmetsiz olarak yeni müşteriler kazanırsınız. Malınız kaliteliyse ve piyasa fiyatının üstünde bir fiyat istemiyorsanız, malınız satıldı bile. Alıcıyla ve satıcıyla pazarlık da yapabilirsiniz. Mal veya hizmetinizi istediğiniz oranda barterla arzedebilirsiniz. Yani bir kısmını nakit, bir kısmını barterla satabilirsiniz.

Sisteme üye olan şirketler personellerine de smart-card alabilirler. Personel barterla istediğini alır, günlük harcamalarını yapar. Maaş gününde barter harcaması kadar maaşını eksik alır. Personel faizsiz kredi kullanmış olur, şirket ise nakit tasarrufu yapar ve stokla öder.

Birebir takası zaten hepimiz farkında olmadan sürekli kullanıyoruz. Bilgisayar ile birlikte çok istasyonlu takas ortaya çıktı. Sistemden ne alacağım diye düşünmeyin. Frankurt'ta barterla gazete alabilir, Viyana'da barterla taksiye binebilirsiniz. Özel harcamalarınızı, günlük harcamalarınızı da barterla yapabilirsiniz. Çok yakında ülkemizde de her bakkalda, her satış mağazasında barter yapabileceğimiz bir pos makinası olacak. Aynı kredi kartında olduğu gibi.

Barter işlemlerinde genelde Euro kullanılıyor. Mal bedeli özel barter hesabınıza borç / alacak olarak kaydediliyor. Euro kullanıldığı için zaman içinde kaybınız olmuyor.

İhracat ve ithalat da barterla yapılabiliyor. Bunun için barter şirketinizin yurtdışındaki barter şirketleriyle anlaşmasının olması gerekiyor. İthalatın barterla yapılmasının döviz açığını azaltacağı unutmayalım.

Barter konusunda çok geniş düşünmek gerekiyor. Çünkü imkanlar çok fazla. Örneğin malınızı sattınız ve aradığınız ürün sistemde yok . Barter şirketinizle görüşüp aradığınız malı bulmalarını isteyebilirsiniz. Ya da mal almak istediğiniz firmanın sisteme üye olmasını isteyebilirsiniz. Tabii ki bu durumda sisteme üye olmamak müşteri kaybetmek anlamına geliyor.

Bir bilgisayar firması en iyi bayilerine seyahat hediye edecekti. Seyahatleri barterla aldı karşılığında bilgisayar sattı. Hem seyahatler bedavaya geldi hem de şirket yeni müşteri kazanmış oldu.

İstanbul'da elinde çok fazla miktarda stok birikmiş bir saatçi sisteme üye oluyor ve tüm saatleri 4 gün içinde satılıyor. Saatleri her sektörden insan alıyor fakat en yüklü alımı yapan firma saatleri yılbaşı promosyonu olarak dağıtmak üzere almış.

Başka bir firma elindeki az miktardaki fırın stoğu karşılığında bir yıllık kırtasiye malzemesi satın aldı.

Türkiye'de barter en yoğun olarak turizm sektöründe kullanılıyor. Bir otelin ihtiyaçları sonsuzdur. Çarşafından, dekorasyonundan, boyasından tutun da bilgisayara kadar.Boş oda ise zarar demektir. Geçen bir günü asla geri getiremezsiniz. Barterla istediğiniz mal veya hizmeti alır karşılığında boş odalarınıza müşteri bulursunuz.

Turizm dışında, ülkemizde barter, bilgisayar, büro malzemesi, kırtasiye, çiçek, dış ticaret, eğitim, danışmanlık, elektrik, elektronik, gıda, gayrimenkul, inşaat, mimarlık, hizmet (avukat, yemek, temizlik...), dekorasyon, nakliye, kargo, kurye, maden, matbaa, mobilya, otomotiv, perakende satışlar, reklam, medya, sağlık, sanayi, sigorta, tekstil alanlarında kullanılıyor.

Örneğin ülkemizde Orion-net, Ortadoğu Koleji, Lider Telekom, KVK Mobil Telefon, Toprak Holding, Lider İnşaat, Number One tv, Klas Fm, Discovery Tv, Ege Tv, Auer, Klimasan, Axa-Oyak Sigorta, Antilop Deri, Clup Flipper, Pera Palas, Budget Oto Kiralama barter sistemini kullanan şirketlerden sadece birkaçı.

Ekonomik kriz para sıkışıklığı demektir. Globalleşen ve serbestleşen dünyada krizler sürecektir. Hiçbir ekonomik kriz satışlarınızı durduramaz. Elinizdeki mal veya hizmet mutlaka satılır yeter ki sistemden alacak birşeyler bulun ! Her zaman her şirketin, her insanın alacağı mal ve hizmet olacağına göre.....